bauhaus

 

Walter Gropius stated; “Artists, let us at last break down the walls erected by our deforming academic training between the 'arts' and all of us become builders again! Let us together will, think out, create the new idea of architecture.” This idea of evolution within how new generations of architects should approach design struck us as being fundamentally important to the creativity and ingenuity that the Bauhaus is known for. This design method is what inspired our proposal for the Bauhaus museum. We separated parts that generate a building; glass, metal, and concrete and sought to reconfigure them into a whole, which is both complete and incomplete within the landscape, symbolizing the idea propagated by the Bauhaus, that architecture and art is an evolution, part sculpture, part components, and part composition.

Our layout of the museum proposal seeks to utilize the iconic materiality of the Bauhaus school, black mullions, glass, and concrete. The black mullions become structural, acting as columns within the building as well as sculptural elements that are sometimes separated and sometimes combined with the glass that is used for the definition of enclosure. This play between these two elements across the site allow for multiple entrances into the building depending on one’s program, as well as visual interaction with the vertical nature of the existing trees within the site. The exhibition space has been located underground, to best control the light as well as respect the public nature of the park above. Large light wells allow for a filtered light to enter these spaces, thus protecting the art and giving the public a connection to the environment of the city above.